
Do przygotowania tej babki potrzebne nam będą następujące składniki: 4 jajka, 100 g masła, 1 szklanka cukru drobnego, 1 szklanka mąki tortowej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki gęstego majonezu, skórka i sok z 1/2 cytryny, skórka i sok z 1 mandarynki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, masło i bułka tarta do formy; ponadto – 1 szklanka cukru pudru, 4 łyżki soku z cytryny, żółty barwnik spożywczy.
Przygotowanie – jajka wyjmijmy 2 godziny wcześniej z lodówki. Formę na babkę posmarujmy 1 łyżką masła i wysypmy bułką tartą. Piekarnik rozgrzejmy do temperatury 170 stopni Celsjusza (góra i dół bez termoobiegu). Masło roztopmy, dodajmy sok i skórkę z cytryny oraz sok i skórkę z mandarynki, przestudźmy. Do większej miski wbijmy jajka, dodajmy cukier i ubijajmy 10 minut czasu (ewentualnie dodajmy też ziarenka wyskrobane z rozciętej wzdłuż laski wanilii). Znów do drugiej miski przesiejmy obie mąki (tortowa i ziemniaczana) z proszkiem do pieczenia.
Wsypmy do wcześniej przygotowanej masy jajecznej i zmiksujmy krótko na małych obrotach miksera (do połączenia się składników w jednolite ciasto). Do ciasta wlejmy masło, dodajmy majonez i zmiksujmy (ciasto będzie miało konsystencję budyniu). Masę wylejmy do przygotowanej formy (powinno wypełnić ją nie więcej niż około 2/3 wysokości) i wstawmy do piekarnika. Pieczmy przez 45 minut czasu (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmijmy babkę i ostudźmy. Cukier puder utrzyjmy z sokiem z cytryny i barwnikiem na gęsty żółty lukier. Oblejmy nim babkę.
Świetne ciekawostki z kulinariów, a także mody, turystyki, zdrowia i domu opisuje portal www.realista.pl.