Ciasto z truskawek do tego pyszna pianka w środku, to idealne połączenie aby zachwycić swoich gości, doskonale nadaje się do kawki, czy deseru po obiedzie. Wydaje się, że może to być trudne i pracochłonne ciasto do zrobienia, ale nic bardziej mylnego ciasto truskawkowe z pianką jest bardzo łate do zrobienia, i nie wymaga wielu składników.
Przygotowanie ciasta z truskawkami
Przede wszystkim potrzebujemy takie składniki, aby wykonać kruche ciasto, które wygrało w konkursie organizowanym przez portal Wzdecia.pl na zdrowe desery:
- 450 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 250 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- opcjonalnie 1 czubata łyżeczka śmietany 18%
Natomiast, aby powstała budyniowa pianka:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu malinowego (65 g)
- 1/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
- 300 g truskawek
- cukier puder do oprószenia.
Przygotowanie całego ciasta
Na stolnicę czy do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, a także dodajemy żołtka, oraz zimne masło pokrojone w kostkę, możemy także dodać śmietankę 18% jedną czubatą łyżkę, ale nie musimy oczywiście. Zagniatay ciasto, które powinno zrobić się kruche, po czym dzielimy je na dwie części, jedna około 60% a druga 40%. Większą połowę wkładamy do lodówki na około 10 minut, a mniejszą do zamrażalnika na czas podpiekania ciasta. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na spód tortownicy wykładamy większą część ciasta, po czym nakuwamy je widelcem, ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni, przez około 18 minut.
Pod koniec pieczenia musimy zabrać się za naszą piankę, a więc ubijamy białka dodając szczyptę soli, robimy to na wysokich obrotach około 3 minut do uzyskania sztywnej pianki, po tym czasie dodajemy stopniowo drobny cukier, po czym ubijamy na sztywno całkowicie. Następnie wsypujemy budyń, wlewamy olej, po mało mieszając lekko trzepaczką do połączenia się składników. Nasz upieczony spód ciasta powinien lekko przestygnąć, myślę że 5 minut powinno wystarczyć, na nasz spód ciasta nakładamy pokrojone według uznania truskawki, następnie nakładamy naszą różową piankę, oraz na wierzch dodajemy jeszcze truskawki. Na tarce o dużych oczkach scieramy nasz drugi kawałek surowego ciasta po czym posypuejmy na wierzch. Najpierw pieczemy przez 35 minut w temperaturze 165 stopni, po czym kolejne 15 minut w temperaturze 140 stopni, po tym zostawiamy ciasto na 5 minut w piekraiku, i wtedy dopiero uchylamy piekarnik do ostygnięcia ciasta. Na sam koniec opruszamy nasze ciasto cukrem pudrem i mamy piękny i przepyszny deser ze świeżych truskawek na piance.