
Widząc w sklepie jedzenie ekologiczne, na pewno z jednej strony masz ochotę je kupić, ale z drugiej coś cię przed tym powstrzymuje. Tym czymś jest najprawdopodobniej wysoka cena „eko żywności”.
Produkty te kosztują nieraz nawet trzykrotnie więcej od tych „normalnych”. Za pomidory zwykle płacisz jakieś osiem złotych za kilogram. Te ekologiczne kosztują natomiast dwadzieścia złotych za kilogram. Masz ochotę na jabłka? Kilka tych zwykłych to koszt paru złotych, czyli niewiele, ale gdybyś już chciał zainwestować w jabłka ekologiczne, musiałbyś dać za nie tyle, ile za egzotyczną odmianę ziemniaków, czyli bataty. Czy produkty eko są faktycznie zdrowsze od tych zwykłych?
Czy kupowanie jedzenia ekologicznego ma jakikolwiek sens?
Wiele ciekawych informacji o ekologicznej żywności znajdziesz w Internecie, np. tutaj.: czy produkty eko są faktycznie zdrowsze od zwykłych produktów? Zajrzyj też do innych źródeł informacji i dokładnie je przewertuj, szukając odpowiedzi na nurtujące cię pytania.
Nie bazuj jednak wyłącznie na wiadomościach znalezionych na jednej stronie internetowej. Słuchaj różnych stron dyskusji i sam bierz w niej udział. Koncentruj się na sprawdzaniu wyników badań naukowych. To, że ktoś sobie powiedział, iż żywność ekologiczna jest zupełnie zbędna, jeszcze o niczym nie świadczy. A ludzie lubią krytykować to, co jest im nieznane. Tak sobie zakładają, że producenci żywności ekologicznej chcą na nich po prostu zarobić, więc specjalnie – by im na to nie pozwolić – nie sięgają po ich produkty, nawet jeśli spokojnie mogliby to zrobić. Badania naukowe jasno wskazują natomiast na to, że jedzenie ekologiczne jest dla ludzi znacznie zdrowsze. Nie ma po prostu takiej opcji, aby mogło ci ono jakkolwiek zaszkodzić. A ta kwestia powinna być dla ciebie najważniejsza.
Podsumowanie artykułu o eko jedzeniu
Zamiast patrzeć na to, jak wiele musiałbyś zapłacić za ekologiczne pomidorki czy ekologiczne jabłka, pomyśl o tych zakupach jak o inwestycji w swoje zdrowie, ale też i wygląd oraz samopoczucie. Żywność ekologiczna nareszcie będzie odżywiać cię od środka. Jeżeli postanowisz się na nią przerzucić, już nigdy więcej nie wrócisz do „zwyczajnej” żywności.