Słodycze kojarzą się wszystkim z czymś wyjątkowo niezdrowym – z czymś, czego nie należy jeść regularnie, a już na pewno nie codziennie. Mimo tego prawie każdy czasami po nie sięga. Trzeba mieć bardzo silną wolę, aby dać się im oprzeć, zwłaszcza gdy zostaje się przez nie poczęstowanym na urodzinach bądź innej imprezie rodzinnej czy towarzyskiej. Warto jednak wiedzieć, że istnieją zdrowe batony, które nie zaburzają diety, a potrafią nawet wspierać odchudzanie. Można je robić samemu, ale też kupować w sklepach. Gotowe słodycze też mogą być zdrowe, o ile potrafi się je wybierać.
Na naszym polskim rynku działa już wielu producentów, którzy koncentrują się wyłącznie na tworzeniu takich zdrowych i wartościowych przekąsek. A wśród nich można znaleźć właśnie dobre słodycze. W większości przypadków są to właśnie batony, gdyż to za nimi ludzie przepadają najbardziej, jako że są one formą szybkiej przekąski, którą można zabrać ze sobą wszędzie, by zjeść ją w przypływie nagłego głodu. Zdrowe batony nie zawierają zwykłego cukru. Przeważnie słodzone są miodem bądź samymi owocami, czasem też niskokalorycznymi substancjami słodzącymi, takimi jak ksylitol, aspartam, acesulfam K bądź erytrytol. Bardzo często pojawiają się w nich także daktyle. To niesamowite produkty, które są tak słodkie, że potrafią w zupełności zastąpić w słodyczach zwykły cukier. Ważną rolę w takich słodyczach odgrywają też dodatki, które mają za zadanie podwyższyć atrakcyjność produktu i wzmocnić jego wartości odżywcze. Orzechy radzą sobie z tym zadaniem znakomicie. Świetnie bawią się konsystencją produktu, zwłaszcza gdy są dodane w całości lub w dużych kawałkach. Przyjemnie chrupią i gwarantują miłe doznania. Batony z orzechami bardzo często są wybierane przez klientów.
Ukochane przeze mnie i przez ciebie cukierki
Zdrowe słodycze to często również słodycze proteinowe, wzbogacane dodatkową porcją białka. Przeważnie jego źródłem staje się w nich odżywka białkowa. Nie dość, że dodaje ona do produktu sporą ilość wartościowych protein, to jeszcze do tego dodatkowo go osładza i poprawia jego strukturę, która staje się bardziej puszysta i przyjemna.