Zachęcamy do zapoznania się z naszym łatwym i szybkim przepisem na przepyszny deser francuski, który zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom.
Do przygotowania tego deseru francuskiego potrzebne nam będą następujące składniki
- 500 ml wody,
- 1/2 szklanki płatków migdałowych uprażonych (70 g),
- 1 laska wanilii, 305 ml śmietany,
- 3/4 szklanki cukru (165 g),
- 6 żółtek;
Składniki na powidła śliwkowe do francuskiego deseru
- 2 szklanki wody (500 ml),
- 1 szklanka wina porto (250 ml),
- 1/2 szklanki cukru (110 g),
- 1 laska cynamonu,
- 4 duże śliwki przekrojone na pół (450 g).
Przygotowanie francuskiego deseru z lodami i powidłami śliwkowymi
Migdały rozprowadźmy w wodzie. Mleczko migdałowe przecedźmy przez kawałek muślinu do średnia rondla. Połowę laski wanilii przekrójmy, wyjmijmy pestki i dodajmy do mleczka. Dolejmy śmietanę i wsypmy 1/4 szklanki cukru. Zagotujmy. Zestawmy z ognia na pół godziny czasu. W tym czasie ustawmy piekarnik na średnią temperaturę. Formę 14 x 21 cm wyłóżmy pergaminem. Mikserem ubijajmy żółtka z pozostałą porcją cukru do momentu, aż masa zgęstnieje.
Stopniowo dodawajmy mleczko migdałowe. Przełóżmy do rondla. Gotujmy na wolnym płomieniu, mieszając, do zgęstnienia. Zestawmy z ognia i ostudźmy. Przełóżmy masę do formy, przykryjmy folią, zamrażajmy, aż stwardnieje. Lody wyjmijmy z zamrażalnika, wyrzućmy do salaterki, rozkruszmy i ubijajmy mikserem na gładką masę. Przełóżmy do formy i zamroźmy. W tym czasie przyrządźmy śliwki. Aby je przygotować należy wymieszać wodę, wino porto, cukier i cynamon.
Podgrzejmy, nie doprowadzając do wrzenia, aby cukier się rozpuścił. Wrzućmy śliwki, obgotujmy bez przykrywania na wolnym płomieniu około 30 minut czasu, do miękkości. Śliwki wyjmijmy i zdejmijmy z nich skórkę. Zagotujmy syrop i gotujmy bez przykrycia około 10 minut czasu, aż do zredukowania objętości do około 1 szklanki. Zestawmy z ognia, wyjmijmy laskę cynamonu i studźmy 10 minut czasu. Wstawmy do lodówki i schłodźmy.
Na zakończenie lody przekrójmy na cztery plastry, ułóżmy na talerzach. Na wierzchu ułóżmy śliwki i polejmy je syropem.
Więcej pomysłów na pyszne i zdrowe desery znajdziesz w serwisie https://www.weglowodany.pl/.