Bez mocnego espresso wielu z nas trudno zacząć dzień, inni z kolei sięgają po kawę latte do deseru albo mrożoną w upalne dni wakacyjne. Napoje kawowe są bardzo popularne zarówno w restauracjach, jak i kawiarniach, dlatego inwestycja w ekspres do kawy jest bardzo opłacalna. Jaki model wybrać i jakie dodatkowe akcesoria są niezbędne? Oto praktyczne informacje.
Rodzaje ekspresów do kawy
Wybór ekspresów do kawy jest bardzo duży, ale najpierw trzeba określić, w jaki sposób będziemy parzyć kawę. To ważna informacja, która pozwoli kupić odpowiednie urządzenie – do kawiarni, restauracji albo do zastosowań w domu lub biurze. Poza samą maszyną niezbędne są też akcesoria dodatkowe – jak młynki do kawy, płyny lub kapsułki do czyszczenia, rurki do mleka i inne.
Automatyczny ekspres do kawy do restauracji
W każdym lokalu gastronomicznym odpowiednim wyborem będzie automatyczny, profesjonalny ekspres do kawy. Działa szybko i jest bardzo wydajny i niezawodny, a w razie usterki można szybko wezwać serwis. Modele zautomatyzowane większość czynności wykonują same, co też skraca czas przyrządzenia aromatycznego napoju. W nich należy po prostu wybrać program, nacisnąć odpowiedni przycisk, ew. określić moc i podłączyć mleko.
Na co zwrócić uwagę, kupując ekspres do kawy?
Ciśnienie – w ekspresach ciśnieniowych jest to najważniejszy parametr. Sprawia, że proces parzenia kawy trwa chwilę, jej smak jest wyrazisty, a aromat intensywny.
Moc – kawa będzie parzona szybciej, jeśli moc ekspresu będzie wysoka. Najczęściej urządzenia dysponują mocą od 800 do 1600 W. Jednak do lokalu czy kawiarni może to być za mało i warto zakupić mocniejszy sprzęt. Profesjonalne urządzenia mogą jednocześnie parzyć kilka filiżanek – ma to znaczenie nie tylko w kafejkach, ale też w salach jadalnianych w hotelach, gdzie goście przygotowują sobie napoje.
Rozmiar – to prawda, że ekspresy automatyczne ciśnieniowe potrzebują dużo miejsca. Poza tym najczęściej potrzebujemy sporo miejsce także na inne urządzenia, dlatego wielkość ekspresu ma znaczenie.
Młynki do kawy. Najlepszym wyborem będzie ekspres, który ma już wbudowane młynki do kawy, bo najlepiej pachnie i smakuje świeżo zmielona kawa. Dzisiaj takie modele to absolutny standard w kawiarniach czy restauracjach.
Opcjonalne akcesoria i sprzęty. W kawiarni ekspresy służą do przyrządzania najróżniejszych napojów na bazie kawy – m.in. cappuccino z bitą śmietaną czy kaw na zimno. Z tego powodu zainwestuj też w dodatkowe urządzenia – jak kostkarka do lodu, syfon do bitej śmietany czy maszyna do lodów.