
Do wypieków, deserów oraz kremów najczęściej używamy cukru waniliowego, gdyż w słodkich kompozycjach smakowych znalazł on swoje zastosowanie. Smak i aromat wanilii jest niepowtarzalny i bardzo przyjemny. Jego obecność nadaje potrawom charakterystyczny aromat.
Coraz droższa wanilia
Niestety wanilia jako przyprawa do najtańszych nie należy, aczkolwiek wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, ponieważ sięgając po cukier waniliowy ze sklepowej półki wydaje się on nadzwyczaj tanim produktem. Prawda jest taka, że cukier waniliowy zakupiony za kilka groszy, jest po prostu cukrem wanilinowym. Jego produkcja ma niewiele wspólnego z wanilią.
Sztuczny związek waniliny lub etyl waniliny zastępuje obecność przyprawy w produkcie. Czy taki cukier waniliowy chcemy dodać do naszych deserów? Oczywiście możemy postawić na związki chemiczne i użyć właśnie cukru wanilinowego, który nie jest obojętny dla naszego organizmu. Zdrowszą i smaczniejszą opcją jest prawdziwy domowy cukier waniliowy. Możemy zdecydować się na jego zakup lub po prostu przygotować go samodzielnie. Warto dodać, że domowy cukier waniliowy jest zdrowszy i dobrze wpływa nawet na skórę – sprawdź jego prozdrowotne właściwości na cerę na portalu pieprzyki.pl.
Przygotowanie domowego cukru waniliowego
Jego przygotowanie jest sprawą bardzo prostą. Do jego wykonania potrzebujemy laskę wanilii, dwie szklanki cukru oraz słoik ze szczelnym zamknięciem.
Cukier należy wsypać do słoika, a laskę wanilii wystarczy przeciąć wzdłuż i przy pomocy noża oddzielić ziarenka, które wraz z pustą laską wanilii wkładamy do cukru. Wstrząsamy słoikiem, aby wymieszać produkty i szczelnie zamknięty słoik odstawiamy na okres dwóch tygodni w ciemne miejsce. Po tym czasie domowy cukier waniliowy jest gotowy do użycia.