
Cukier jest jednym z największych zagrożeń dla współczesnego społeczeństwa. Niewiele produktów spożywczych jest pozbawionych mocy tej substancji, co powoduje uzależnienie u każdego, kto je spożywa. Specjaliści ds. żywienia zalecają maksymalne ograniczenie spożycia cukru i zastąpienie go innymi produktami, które są mniej szkodliwe dla organizmu, takimi jak słodziki lub stewia. Niestety, coraz więcej osób cierpi na choroby serca i cukrzycę z powodu spożywania cukru. Mimo to spożycie cukru w populacji nadal utrzymuje się na bardzo wysokim poziomie.
Glukoza.
Glukoza to naturalnie występujący cukier, który znajduje się głównie w owocach i miodzie. Glukoza jest jednym z najważniejszych paliw energetycznych organizmu. Pomiar stężenia glukozy we krwi pozwala określić stan zdrowia danej osoby.
Fruktoza.
Jest to rodzaj cukru występującego naturalnie w warzywach i owocach. Jest on powszechnie stosowany jako środek słodzący u osób chorych na cukrzycę. Należy zaznaczyć, że jest to cukier, który jest trawiony wolniej i gorzej niż sama glukoza.
Sacharoza.
Zwykle występuje naturalnie w trzcinie cukrowej i jest stosowany do słodzenia różnych produktów spożywczych. Charakteryzuje się bardzo wysokim indeksem glikemicznym i dlatego nie jest zalecany dla osób z cukrzycą. Eksperci odradzają spożywanie tego rodzaju cukru i wybierają inne, znacznie zdrowsze cukry, takie jak stewia.
Laktoza.
Laktoza to nic innego jak cukier występujący w mleku. Do prawidłowego wchłaniania organizm potrzebuje enzymu laktazy. Osobom z nietolerancją laktozy brakuje tego enzymu w organizmie i jeśli go przyjmą, mogą cierpieć na problemy trawienne, takie jak biegunka lub bóle brzucha. Laktoza jest niezbędna do wchłaniania wapnia i zawiera substancje prebiotyczne, które pomagają poprawić florę jelitową.
Odwiedź nas również na portalu www.faktycznie.pl i wrzuć swoją dietę na wyższy bieg!
Maltoza.
Maltoza to rodzaj cukru występującego w ziarnie jęczmienia i w piwie. Jest dobrym środkiem słodzącym, a także dostarcza wielu składników odżywczych.
Jaka jest różnica między poszczególnymi rodzajami cukru?
Przy rozróżnianiu różnych rodzajów cukru należy wziąć pod uwagę indeks glikemiczny i szybkość wchłaniania. Obecnie problem polega na tym, że duża część populacji spożywa duże ilości cukru, co prowadzi do wielu bardzo poważnych problemów zdrowotnych. Coraz więcej osób zapada na choroby takie jak cukrzyca i otyłość. Należy pamiętać, że główną funkcją cukru jest dostarczanie organizmowi energii. Jeśli nie jest wykorzystywany w ten sposób, cukier odkłada się w organizmie w postaci tłuszczu.
Podsumowanie.
Musimy pamiętać, że jednym z największych problemów zdrowotnych we współczesnym społeczeństwie jest spożywanie cukru. Siedzący tryb życia w połączeniu ze spożywaniem dużych ilości cukru sprawia, że coraz więcej osób staje się otyłych, co wiąże się ze wszystkimi zagrożeniami. Dlatego ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia opartego na ćwiczeniach fizycznych oraz diecie ubogiej w cukier i bogatej w składniki odżywcze. Pamiętaj, że zadaniem cukru nie jest nic innego, jak dostarczanie organizmowi energii. Zapomnij o jedzeniu przetworzonej żywności i wybieraj żywność naturalną, taką jak warzywa i owoce.