Ciasto ciemny michałek to jedno z najlepszych ciast jakie można zjeść, pomimo iż wiele składników w nim jest słodkie, to ciasto samo w sobie nie jest aż tak słodkie jak może nam się wydawać, powodem tego jest dżem wiśniowy, który doskonale niweluje uczucie słodkości.
Jak zrobić deser kakaowy michałek?
Dżem wiśniowy dodaje nam nieco kwasowości, sięgniecie po ten przepis nie raz gwarantuję. Do zrobienia ciasta potrzebujemy:
Biszkopt kakaowy:
- 5 dużych jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki ciemnego kakao
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- dodatkowo 200 g cukierków Michałków dowolny smak
- opcjonalnie 2 łyżki mleka w proszku
Dodatkowo:
- dżem wiśniowy
- posypka czekoladowa.
Więcej interesujących przepisów na pyszne desery znajdziesz https://www.podwieczorek.pl/.
Białka i żółtka oddzielamy od siebie. Na początek zajmujemy się białkami, należy je ubić z odrobiną soli, mikserem na najwżyszych obrotach do powstania sztywnej piany. Następnie stopniowo dodajemy do nich cuker ciągle miskując, cukier musi nam się dobrze rozbić miksujemy przez kilka minut.
Kolejno dodajemy żółtka, i miksujemy na małych obrotach, na sam koniec dodajemy mąkę pszenną i zmieniaczną przesianą przez nas. Na sam koniec dodaejmy kakao i wszystko ze sobą miskujemy na małych obrotach do połączenia się składników. Całe ciasto wlewamy do foremki okrągłej najlepiej, musi byc ona wyłożona papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Ciasto studzimy poprzez otwarcie drzwiczek, gdy będzie one już schłodzone wyjmujemy je z blaszko, po czym przekrawamy je w zdłuż na dwi częście, skraplamy je lekko alkoholem bądź zwyczajnie wodą. Dolną część ciasta wkładamy spowrotem do blaszki i smarujemy dokładnie dżemem wiśniowym. Teraz zabieramy się za masę śmietankową. Schłodzoną śmietankę miksujemy z cukrem pudrem i fixem na najwyższych obrotach. W drugiej misce delikatnie miksujemy serek mascarpone, dodajemy do kremu, miskujemy wszystko do powstania sztywnej masy. Dzielimy krem na dwie częście jedna dosłownie do dekoracji na górę więc jest mniejsza, do większej części naszego kremu dodajemy drobno pokrojone cukierki michałki. Całość mieszamy ze sobą do połączenia się składników. Opcjonalnie możemy też do masy michałkowej dodać mleko w proszku dla wzmocnienia smaku.
Masę michałkową układamy na dolną część biszkoptu i wyrównujemy dokładnie. Na krem dodajemy drugą część biszkoptu i przykrywamy drugą masą bez cukierków, wyrównujemy, na wierzch posypujemy startą czekoladę. Musimy go schłodzić parę godzin w lodówce.