Do przygotowania tego deseru potrzebne nam będą następujące składniki: na biszkopt – 5 jajek, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki tortowej, 2 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu (na przykład Deco Morreno), 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta soli; na krem – 125 g serka mascarpone, 100 g kremu czekoladowego, 302 ml śmietanki 30%, 1 łyżeczka żelatyny; na galaretkę – 300 g malin, 1 galaretka malinowa; na polewę – 60 g czekolady deserowej, 62 ml śmietanki 30%.
Przygotowanie – aby przygotować biszkopt należy: mąki (tortowa, ziemniaczana) i kakao przesiać. Żółtka oddzielmy od białek. Białka z solą ubijmy na sztywno. Wsypujmy cukier, ubijając na gęstą masę. Dodawajmy po żółtku, miksując na niskich obrotach. Dodawajmy mąkę z kakao, mieszając szpatułką. Ciasto przełóżmy do formy 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównajmy. Wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza i pieczmy przez 31-36 minut czasu do suchego patyczka. Wystudźmy. Przekrójmy na 2 blaty. Aby przygotować galaretkę należy: maliny zagnieść. Wlejmy pół szklanki wody, zagotujmy. Zdejmijmy z ognia. Wsypmy galaretkę, rozpuśćmy. Wystudźmy.
Aby przygotować krem należy: żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, wystudzić. Śmietankę ubijmy z mascarpone. Dodajmy krem czekoladowy, zmiksujmy. Wlejmy żelatynę, zmiksujmy. Następnie blat cienko posmarujmy kremem. Rozsmarujmy galaretkę. Przykryjmy drugim blatem. Posmarujmy kremem. Wstawmy na noc do lodówki. Aby przygotować polewę należy: śmietankę podgrzać, dodać czekolady, całość roztopić. Polejmy gotową polewą ciasto, odstawmy do zastygnięcia.
A jeśli Twoja książka kucharska jest zbyt uboga w smaczne przepisy, zawsze możesz zerknąć na https://www.tajemnice.pl, gdzie publikujemy delikatesy z różnych kuchni.