W czasach, kiedy coraz więcej osób jest świadomych tego, co je, i chce zachować zdrowie, wiele wyszukiwań w Internecie dotyczy przepisów na lekkie dania pełne witamin oraz desery, które zaspokoją ochotę na coś dobrego, a jednocześnie nie będą pełne prostego cukru. Czy istnieje coś, co się sprawdzi, a przy tym dostarczy wartości odżywczych? Tak, orzechowe kulki mocy zaspokoją potrzeby i wpłyną na ciało.
Coś zdrowego i słodkiego
Kulki mocy to sprawdzony sposób, by podnieść sobie poziom energii za sprawą naturalnego cukru ukrytego w suszonych owocach, oraz dostarczyć zdrowych tłuszczów pochodzących z orzechów. Słodkości te wpływają także na poprawienie humoru, dobrze komponują się z popołudniową herbatą czy kawą.
Kule mogą być nie tylko zbitą masą, ale również nadziewane według upodobania – na przykład kandyzowanymi owocami lub orzechami laskowymi. Dodatek ten sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze, jak i podbije wartość odżywczą.
Przygotowanie takich kulek mocy nie jest czynnością trudną czy czasochłonną, jednak trzeba mieć na uwadze, iż to forma deseru, nie zaś pełnowartościowy posiłek – powinny być jedzone w umiarze.
Składniki na 32 sztuki
- 2 szklanki orzechów (włoskie, laskowe, arachidowe, pekan, nerkowca – w dowolnych proporcjach)
- 2 szklanki bakalii (rodzynki, daktyle, suszone morele, żurawina – w dowolnych proporcjach)
- ¾ szklanki pestek (słonecznik, dynia, chia, sezam)
- 2 płaskie łyżki kakao
- 3 łyżki masła orzechowego
- Do obtoczenia: sezam, wiórki kokosowe, pokruszone pistacje, cynamon, kakao, sproszkowane maliny lub inne suszone owoce
Przygotowanie
Orzechy zalać zimną wodą i odstaw na dwie godziny, by zmiękły. Przełożyć do malaksera z ostrymi nożami, rozdrobnić na piasek. Podobnie rozdrobnić bakalie, połączyć je z orzechami, dodać pestki – mniejsze w całości, większe również rozdrobnione. Dodać kakao i masło orzechowe.
Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać – najlepiej za pomocą dłoni. Masę przełożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie uformować w dłoniach kulki wielkości średniego orzecha włoskiego lub nieco większe. Jeśli masa podczas wyrabiania będzie zbyt sztywna, dodać 2-3 łyżki wody. Kulki obtoczyć w różnych posypkach według uznania.
Dla estetycznego wyglądu każdą z kulek można umieścić w pergaminowej papilotce – tak zaserwowane wzbudzą zachwyt.
Więcej interesujących przepisów na pyszne desery znajdziesz w serwisie www.slodkosci.pl.