Żadne sklepowe słodycze nie mogą równać się z domowymi wypiekami. Zamiast więc gonić do sklepu po kolejną czekoladę, przygotuj sobie przepyszne muffinki z rabarbarem. Ich wykonanie zajmuje dosłownie dwadzieścia minut. Potem już tylko czekasz na to, aż upieką się w piekarniku i możesz od razu rozkoszować się ich wyjątkowym smakiem (sam lub z bliskimi).
Jak zrobić muffinki z rabarbarem?
Najpierw do miski wbij dwa duże jajka (rozmiar L lub nawet XL) i wsyp niecałą szklankę białego cukru. Ubij oba składniki mikserem na niskich obrotach, aby doprowadzić do powstania w miarę zbitej pianki. Następnie powoli uzupełniaj miskę kolejnymi składnikami. Dosyp do niej dwie pełne szklanki zwykłej mąki pszennej i dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (zastąpisz go też sodą oczyszczoną), a następnie wlej jeszcze pół szklanki dowolnego oleju (świetny będzie zwykły olej rzepakowy) oraz niecałą szklankę pełnotłustego mleka (możesz użyć mleka bez laktozy).
Wszystkie składniki powinieneś bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Najlepiej zrobić to po prostu mikserem albo ewentualnie blenderem, aby masa rzeczywiście była perfekcyjnie gładka i nie zawierała w sobie żadnych grudek.
Skoro jest to przepis na muffinki z rabarbarem, najwyższa pora sięgnąć po łodygi tego kwaskowatego owocu. Pokrój je na mniejsze kawałki, aby dało się je wygodnie jeść i odłóż obok na talerzu. Teraz przelej przygotowaną wcześniej masę do silikonowych foremek na muffinki. Na każdej z nich umieść kawałeczki rabarbaru – tyle, ile tylko chcesz, ale nie przesadzaj, bo jednak rabarbar jest dosyć kwaśny. Następnie umieść foremkę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C i piecz swoje muffinki przez jakieś dwadzieścia pięć minut. Teraz wypadałoby je jeszcze jakoś przyozdobić.
Gdy już wyciągniesz je z piekarnika i poczekasz, aż trochę przestygną, gotowe muffinki z rabarbarem możesz posypać delikatnie cukrem pudrem. Wtedy na pewno okażą się jeszcze smaczniejsze! Artykuły z przepisami na inne przepyszne desery znajdziesz w serwisie https://www.slodkosci.pl/.