Nie musisz kupować drogich batonów zbożowych w sklepach, skoro w prosty sposób wykonasz je samodzielnie. Będą to zdrowe batony bez żadnych dodatków – konserwantów, wzmacniaczy smaku, barwników i innych podejrzanych oraz zwykle niezdrowych substancji. Ponadto sam zadecydujesz o tym, jaki przyjmą smak. Możesz uzupełnić je dowolnymi dodatkami, które najbardziej ci do nich przypasują. Takie domowe batony zbożowe odnajdą się w roli energetycznej i przy okazji wartościowej przekąski. Możesz zabrać je potem ze sobą do pracy czy szkoły albo wziąć je na górską wyprawę bądź dłuższą przejażdżkę rowerową.
W pierwszej kolejności przygotuj sobie na blacie wszystkie potrzebne składniki, czyli: pół szklanki miodu, 2/3 szklanki cukru brązowego, 3/4 szklanki otrębów lub zarodków pszennych, 3/4 szklanki ziarenek słonecznika, 2 całe szklanki płatków owsianych, 2 łyżki masła, 1 szklankę orzeszków ziemnych, pół łyżeczki soli, jedną łyżeczkę ekstraktu waniliowego i dowolną ilość suszonych owoców. Z tych składników stworzysz fantastyczne zdrowe batony. Nie będzie to trudne. Zacznij rozgrzewać piekarnik, nastawiając go na temperaturę 200 stopni C.
W tym czasie rozgnieć orzeszki ziemne na drobne kawałeczki, przełóż je do oddzielnego naczynia i wymieszaj z płatkami owsianymi, otrębami oraz słonecznikiem. Piecz wszystko przez ok. 10 minut. Następnie umieść w garnku brązowy cukier, masło, miód, sól i ekstrakt z wanilii i wszystko wymieszaj, a następnie podgrzewaj, aż składniki się ze sobą połączą. Upieczone dodatki przełóż natomiast do płaskiego naczynia, zalej przygotowaną wcześniej mieszanką i wszystko wymieszaj. Masę musisz pozostawić na przynajmniej godzinę. Po tym czasie możesz ją pokroić na równe zbożowe batony.
Jeżeli ten typ zbożowej przekąski przypadnie ci do gustu, koniecznie wypróbuj też inne przepisy na zdrowe słodycze. Szukaj ich i w klasycznych książkach kucharskich, i w czasopismach, i na różnych stronach internetowych. Możesz też wymyślać je zupełnie sam! Nie bój się pokombinować w kuchni, bo nawet jeśli coś ci nie wyjdzie, nic wielkiego się nie stanie.
Więcej przepisów na zdrowe i pożywne dania znajdziesz w serwisie weglowodany.pl.