Skip to content
Slowianka.COM.PL

Slowianka.COM.PL

Najpyszniejsze słodycze, desery i przekąski

Primary Menu
  • Słodycze
  • Cukierki
  • Batony
  • Desery
  • Zdrowa żywność
  • Pozostałe
  • Teksty
  • Desery

Smaczny sernik w trzech odsłonach

admin 15 marca 2022
sernik-przepisy

Sernik to jedno z najbardziej lubianych ciast, które często pojawia się na stole w towarzystwie filiżanki kawy lub herbaty. Przyjemnie kremowy i słodki podbija podniebienia kolejnych pokoleń. Nie jest trudny w przygotowaniu, choć niektóre jego wariacje wymagają czasu. Jeżeli chce się ugościć nim w niego innym wydaniu, warto sięgnąć po [b]smaczny sernik w trzech odsłonach[/b] – z nich wybrać ten, którym zaskoczy się każdego, kto po nie sięgnie.

Ciasto uwielbiane przez wielu

O tym, jak sporą popularnością cieszy się sernik, przede wszystkim świadczyć może to, w ilu różnych wariantach można go spotkać: wiedeński, nowojorski, japoński czy baskijski to tylko część z tego, co można wymienić. A każda z tych form jest równie smaczna i ma swoich wiernych fanów. Poza jego podstawą, czyli twarogiem, jajami, masłem lub śmietanką, cukrem dodaje się do niego również produkty takie jak rodzynki, brzoskwinie, czasami polewa syropem czy też tworzy na zimno bez konieczności pieczenia.

Niezależnie od tego, jaką wersję sernika lubi się najbardziej, czasami nawet i ta ukochana wersja może się człowiekowi odrobinę znudzić, dlatego warto znać i takie przepisy na to ciasto, które będą stanowiły pewnego rodzaju odmianę. Poniżej zaprezentowano przepisy na trzy różne serniki, z których każdy jest pyszny i przypadnie do smaku.

Wejdź na https://www.pomorzanin.pl, gdzie zgłębisz tajniki przyrządzania burgerów z czarnej fasoli.

Bardzo kremowy sernik

Ta wersja sernik jest bardzo kremowa oraz słodka, zawiera w sobie alkohol – ajerkoniak – dlatego nie jest polecana do częstowania nią dzieci.

Składniki:

– kruchy spód z kakao podpieczony w formie o średnicy 25 centymetrów

Masa:
– 1 kg sera półtłustego
– 1 szklanka cukru
– 5 jajek M
– budyń śmietankowy bez cukru
– 100 ml kremówki
– 200 ml oleju
– 250 ml ajerkoniaku

Dodatkowo:
– cukier puder

Przygotowanie:

Masa: ser zmielić, dodać jajka i cukier, zmiksować na wolnych obrotach. Dodać budyń, kremówkę, olej, zmiksować. Wlewać strumykiem ajerkoniak i miksować do połączenia.
Masę wylać na podpieczony spód. Piec około 70 minut w 170 stopniach Celsjusza góra-dół. Zostawić sernik w uchylonym piekarniku na 60 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.

Sernik „Czekoladka”

Sernik w tym wydaniu łączy w sobie kombinację kakaowego spodu, masy sernikowej oraz kremu i czekolady. Obowiązkowe dla spróbowania przez łasuchów.

Składniki:

– porcja kruchego ciasta z kakao na formę o średnicy 24 centymetrów

Masa:
– 1 kg sera z wiaderka
– po 15 dag masła i cukru pudru
– 30 dag masy kajmakowej z puszki
– 5 jajek M
– budyń waniliowy bez cukru
– 1 łyżka mąki krupczatki

Krem:
– 300 ml kremówki 30%
– 3 łyżeczki żelatyny
– 5 dag czekolady mlecznej

Przygotowanie:

Ciastem wylepić formę o średnicy 24 centymetrów, nakłuć widelcem, schłodzić.
Masa: białka ubić. Utrzeć masło z cukrem. Do masy maślanej dodawać najpierw po żółtku, potem po łyżce sera. Połączyć z kajmakiem. Przesiać do miski mąkę z budyniem. Dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Dno formy wyłożyć masą. Piec około 60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Wystudzić.
Krem: żelatynę rozpuścić, wystudzić, zmiksować z ubitą kremówką i schłodzić. Wyłożyć na sernik. Posypać całość startą czekoladą. Chłodzić 3 godziny.

Sernik miodowy w białej polewie

Sernik łączący w sobie miód i białą czekoladę to coś nieoczywistego, a przy tym na tyle słodkiego, że pocukrowanie kawy czy herbaty będzie zbędne.

Składniki:

Spód:
– ½ szklanki mąki krupczatki
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 łyżka masła
– żółtko
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
– 50 dag sera z wiaderka
– 4 jaja M
– ½ szklanki mleka skondensowanego
– po 2 łyżki mleka w proszku i suchego budyniu śmietankowego
– 4 łyżki jasnego, płynnego miodu
– 1 łyżka masła
– laska wanilii

Dekoracja:
– polewa z białej czekolady
– posypka ciasteczkowa
– 2-3 trufle czekoladowe w ciemnej czekoladzie

Przygotowanie:

Spód: zagnieść ciasto z podanych składników, owinąć je folią spożywczą i chłodzić 60 minut. Wylepić nim formę o średnicy 22 centymetrów, której dno wyłożono wcześniej pergaminem.
Masa: z laski wanilii wyskrobać ziarenka, dodać do sera razem z pozostałymi składnikami, zmiksować. Masę wyłożyć na spód. Piec 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piec jeszcze 15 minut.
Sernik wystudzić w uchylonym piekarniku, udekorować polewą z białej czekolady, posypką ciasteczkową i kawałkami trufli.

Continue Reading

Poprzedni: Jakie batony można jeść na diecie?
Następny: Jakie suplementy brać na odporność?

Zobacz także

Uwielbiana przez wszystkich – szarlotka, klasyk polskiej kuchni
  • Desery

Uwielbiana przez wszystkich – szarlotka, klasyk polskiej kuchni

admin 27 lipca 2023
Czym cechują się dobre ciasta?
  • Desery

Czym cechują się dobre ciasta?

admin 20 lipca 2023
Idealny tort na przyjęcie w 3 krokach – na to zwróć uwagę!
  • Desery

Idealny tort na przyjęcie w 3 krokach – na to zwróć uwagę!

admin 5 lipca 2023
Przepisy na szybkie ciasta i ciasteczka
  • Desery

Przepisy na szybkie ciasta i ciasteczka

admin 12 września 2022
ciasto kakaowe kakao słodycze
  • Desery
  • Słodycze

Kakaowy Michałek – łatwy przepis na pyszny deser

admin 9 sierpnia 2022
Ciasto truskawkowe
  • Desery

Ciasto truskawkowe na piance

admin 3 lipca 2022

Lista artykułów

Wędliny jako smakowity dodatek na różne okazje
  • Pozostałe

Wędliny jako smakowity dodatek na różne okazje

admin 23 lutego 2025
Wiele osób mogłoby bez problemu wymienić kilka ulubionych potraw, które są w stanie przyrządzić samodzielnie, ale także...
Przeczytaj Read more about Wędliny jako smakowity dodatek na różne okazje
Niezapomniane Słodycze Reklamowe dla Twojego Ślubu z Superslodycze.pl Niezapomniane Słodycze Reklamowe dla Twojego Ślubu z Superslodycze.pl
  • Słodycze

Niezapomniane Słodycze Reklamowe dla Twojego Ślubu z Superslodycze.pl

28 stycznia 2025
Słodycze Reklamowe: Najlepszy Wybór dla Twojej Firmy Słodycze Reklamowe: Najlepszy Wybór dla Twojej Firmy
  • Słodycze

Słodycze Reklamowe: Najlepszy Wybór dla Twojej Firmy

28 stycznia 2025
Pomysły na dania, które łatwo i szybko przygotujesz na domową imprezę dania_na_impreze
  • Kulinaria
  • Pozostałe

Pomysły na dania, które łatwo i szybko przygotujesz na domową imprezę

16 stycznia 2025
Jak wybrać najlepsze sushi? Jak wybrać najlepsze sushi?
  • Pozostałe

Jak wybrać najlepsze sushi?

19 grudnia 2023

Batony

Przepis na pyszne zbożowe batony
  • Batony
  • Zdrowa żywność

Przepis na pyszne zbożowe batony

admin 6 kwietnia 2022
Jakie batony można jeść na diecie? Batony
  • Batony
  • Desery
  • Słodycze

Jakie batony można jeść na diecie?

9 marca 2022

Zdrowa żywność

Wegańskie zamienniki mięsnych dań
  • Zdrowa żywność

Wegańskie zamienniki mięsnych dań

admin 2 lutego 2023
Lepsze wybory dla zdrowia – czym zastąpić problematyczny cukier w diecie? cukier
  • Zdrowa żywność

Lepsze wybory dla zdrowia – czym zastąpić problematyczny cukier w diecie?

9 września 2022

Nie przegap

Wędliny jako smakowity dodatek na różne okazje
  • Pozostałe

Wędliny jako smakowity dodatek na różne okazje

admin 23 lutego 2025
Niezapomniane Słodycze Reklamowe dla Twojego Ślubu z Superslodycze.pl
  • Słodycze

Niezapomniane Słodycze Reklamowe dla Twojego Ślubu z Superslodycze.pl

admin 28 stycznia 2025
Słodycze Reklamowe: Najlepszy Wybór dla Twojej Firmy
  • Słodycze

Słodycze Reklamowe: Najlepszy Wybór dla Twojej Firmy

admin 28 stycznia 2025
dania_na_impreze
  • Kulinaria
  • Pozostałe

Pomysły na dania, które łatwo i szybko przygotujesz na domową imprezę

admin 16 stycznia 2025
Copyright © 2025 All rights reserved.