
Sernik to jedno z najbardziej lubianych ciast, które często pojawia się na stole w towarzystwie filiżanki kawy lub herbaty. Przyjemnie kremowy i słodki podbija podniebienia kolejnych pokoleń. Nie jest trudny w przygotowaniu, choć niektóre jego wariacje wymagają czasu. Jeżeli chce się ugościć nim w niego innym wydaniu, warto sięgnąć po [b]smaczny sernik w trzech odsłonach[/b] – z nich wybrać ten, którym zaskoczy się każdego, kto po nie sięgnie.
Ciasto uwielbiane przez wielu
O tym, jak sporą popularnością cieszy się sernik, przede wszystkim świadczyć może to, w ilu różnych wariantach można go spotkać: wiedeński, nowojorski, japoński czy baskijski to tylko część z tego, co można wymienić. A każda z tych form jest równie smaczna i ma swoich wiernych fanów. Poza jego podstawą, czyli twarogiem, jajami, masłem lub śmietanką, cukrem dodaje się do niego również produkty takie jak rodzynki, brzoskwinie, czasami polewa syropem czy też tworzy na zimno bez konieczności pieczenia.
Niezależnie od tego, jaką wersję sernika lubi się najbardziej, czasami nawet i ta ukochana wersja może się człowiekowi odrobinę znudzić, dlatego warto znać i takie przepisy na to ciasto, które będą stanowiły pewnego rodzaju odmianę. Poniżej zaprezentowano przepisy na trzy różne serniki, z których każdy jest pyszny i przypadnie do smaku.
Wejdź na https://www.pomorzanin.pl, gdzie zgłębisz tajniki przyrządzania burgerów z czarnej fasoli.
Bardzo kremowy sernik
Ta wersja sernik jest bardzo kremowa oraz słodka, zawiera w sobie alkohol – ajerkoniak – dlatego nie jest polecana do częstowania nią dzieci.
Składniki:
– kruchy spód z kakao podpieczony w formie o średnicy 25 centymetrów
Masa:
– 1 kg sera półtłustego
– 1 szklanka cukru
– 5 jajek M
– budyń śmietankowy bez cukru
– 100 ml kremówki
– 200 ml oleju
– 250 ml ajerkoniaku
Dodatkowo:
– cukier puder
Przygotowanie:
Masa: ser zmielić, dodać jajka i cukier, zmiksować na wolnych obrotach. Dodać budyń, kremówkę, olej, zmiksować. Wlewać strumykiem ajerkoniak i miksować do połączenia.
Masę wylać na podpieczony spód. Piec około 70 minut w 170 stopniach Celsjusza góra-dół. Zostawić sernik w uchylonym piekarniku na 60 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Sernik „Czekoladka”
Sernik w tym wydaniu łączy w sobie kombinację kakaowego spodu, masy sernikowej oraz kremu i czekolady. Obowiązkowe dla spróbowania przez łasuchów.
Składniki:
– porcja kruchego ciasta z kakao na formę o średnicy 24 centymetrów
Masa:
– 1 kg sera z wiaderka
– po 15 dag masła i cukru pudru
– 30 dag masy kajmakowej z puszki
– 5 jajek M
– budyń waniliowy bez cukru
– 1 łyżka mąki krupczatki
Krem:
– 300 ml kremówki 30%
– 3 łyżeczki żelatyny
– 5 dag czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Ciastem wylepić formę o średnicy 24 centymetrów, nakłuć widelcem, schłodzić.
Masa: białka ubić. Utrzeć masło z cukrem. Do masy maślanej dodawać najpierw po żółtku, potem po łyżce sera. Połączyć z kajmakiem. Przesiać do miski mąkę z budyniem. Dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Dno formy wyłożyć masą. Piec około 60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Wystudzić.
Krem: żelatynę rozpuścić, wystudzić, zmiksować z ubitą kremówką i schłodzić. Wyłożyć na sernik. Posypać całość startą czekoladą. Chłodzić 3 godziny.
Sernik miodowy w białej polewie
Sernik łączący w sobie miód i białą czekoladę to coś nieoczywistego, a przy tym na tyle słodkiego, że pocukrowanie kawy czy herbaty będzie zbędne.
Składniki:
Spód:
– ½ szklanki mąki krupczatki
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 łyżka masła
– żółtko
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
– 50 dag sera z wiaderka
– 4 jaja M
– ½ szklanki mleka skondensowanego
– po 2 łyżki mleka w proszku i suchego budyniu śmietankowego
– 4 łyżki jasnego, płynnego miodu
– 1 łyżka masła
– laska wanilii
Dekoracja:
– polewa z białej czekolady
– posypka ciasteczkowa
– 2-3 trufle czekoladowe w ciemnej czekoladzie
Przygotowanie:
Spód: zagnieść ciasto z podanych składników, owinąć je folią spożywczą i chłodzić 60 minut. Wylepić nim formę o średnicy 22 centymetrów, której dno wyłożono wcześniej pergaminem.
Masa: z laski wanilii wyskrobać ziarenka, dodać do sera razem z pozostałymi składnikami, zmiksować. Masę wyłożyć na spód. Piec 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piec jeszcze 15 minut.
Sernik wystudzić w uchylonym piekarniku, udekorować polewą z białej czekolady, posypką ciasteczkową i kawałkami trufli.