Skip to content
Slowianka.COM.PL

Slowianka.COM.PL

Najpyszniejsze słodycze, desery i przekąski

Primary Menu
  • Słodycze
  • Cukierki
  • Batony
  • Desery
  • Zdrowa żywność
  • Pozostałe
  • Teksty
  • Desery

Tort truskawkowy w najlepszym wydaniu – poznajcie nasz sekretny przepis

admin 31 maja 2022
Tort truskawkowy w najlepszym wydaniu – poznajcie nasz sekretny przepis

Właśnie rozpoczyna się sezon na nasze polskie, pyszne truskawki. Nie ma lepszych i choć w supermarketach można znaleźć te owoce z różnych krajów, to jednak nie dorastają smakiem „do pięt” polskim truskawkom. Jak wiadomo polskie truskawki smakują obłędnie w każdym wydaniu. Dziś przedstawimy Wam pomysł na wyjątkowy tort truskawkowy. Poznajcie więc nasz sekretny przepis.

Tytułem formalności, czyli ważne-nieważne informacje

Zła wiadomość dotycząca tortu truskawkowego jest taka, że smakuje tak obłędnie, że każdy z Waszych bliskich czy znajomych będzie chciał zjeść więcej niż jeden kawałek, zatem do Was zostanie mniej. Ale skoro to już wiecie, to czas przejść jeszcze do jednego tematu, czyli podkładu do tortu. Nie zapomnijcie go zakupić. Dzięki temu dekorowanie ciasta będzie jeszcze łatwiejsze, choć rzeczywiście trzeba przyznać, że smak ciasta jest tak świetny, że aż trudno jest uwierzyć, że można przygotować go tak szybko. Do tego nie zapomnijcie kupić tylko i wyłącznie najlepsze jakości produktow. Jajka koniecznie muszą być ekologiczne, za to truskawki rzecz jasna polskie. Do tego śmietana powinna być śmietaną, a nie produktem, który nawet obok śmietany nie stał.

Masa truskawkowa palce lizać

Czas przejść do przygotowania masy truskawkowej. Na początek potrzebujemy kilogram truskawek. Oczyszczamy je z szypułek i myjemy. Następnie połowę porcji blendujemy, a połowę kroimy na małą kostkę. Gdy i ten etap jest za nami można przejść do ubijania śmietany. Potrzebujemy około 1 litra śmietany kremówki. Ubijamy ją na sztywną pianą. Ponownie dzielimy porcję na pół. Do jednej połowy dodajemy zblendowane truskawki, a do drugiej te pokrojone w kostkę. Teraz masa powinna wylądować w lodówce na około godzinę. W międzyczasie przygotowujemy galaretkę. Potrzebować będziemy dwie saszetki, które zalewamy jedną szklaną wrzątku. Całość mieszamy. Gdy galaretka zaczyna tężeć wyciągamy masę śmietanową z dodatkiem zblendowanych truskawek i dodajemy lekko tężejącą galaretkę. Teraz wszystko miksujemy i ponownie odkładamy maskę do lodówki. Skoro wszystko jest jasne, to można przejść do dalszego etapu, czyli przygotowania biszkoptu.

Dobry biszkopt na wagę złota

Biszkopt wydaje się prosty, a potem okazuje się, że jego przygotowanie wcale takie proste nie jest, a wręcz przeciwnie. Ciężko jest więc upiec puszysty biszkopt. Ale już tak być nie musi, wszak kluczem do sukcesu jest dobry przepis i dobre składniki. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, bo dzięki temu piana jest jędrniejsza. Zacznijmy więc od przygotowania składników. Potrzebować będziemy:

  • 6 ekologicznych jaj
  • 1 szklankę cukru
  • 1 kopiatą łyżkę śmietankowego budyniu
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej
  • łyżeczkę wody
  • 1 szklankę mąki pszennej

Teraz można już przejść do przygotowania ciasta. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywną pianę. W drugiej misce ubijamy żółtka z cukrem, dodajemy łyżeczkę wody oraz powoli dosypujemy zarówno mąkę pszenną jak i skrobię kukurydzianą . Teraz możemy dodać budyń. Cały czas ubijamy masę na niskich obrotach. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy pianę z białek, najlepiej robić to łyżką drewnianą. A potem ponownie wszystko mieszamy – oczywiście łyżką drewnianą. Masa ląduje w tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Efekt finalny już blisko

Gdy biszkopt jest gotowy, przekrawamy go w poprzek dwukrotnie, tak, aby powstały trzy plastry. Pierwszy z nich umieszczamy na podkładce pod tort. Następnie nakładamy masę śmietanową z pokrojonymi truskawkami. Teraz przykrywamy masę kolejnym plastrem biszkoptu i ponownie nakładamy krem i znowu nakładamy plaster biszkoptu. Teraz wyciągamy drugi krem z lodówki i przy użyciu dużego noża nakładamy go na brzegi oraz górną część. Całość równamy i to już prawie wszystko. Na górze możemy jeszcze umieścić małe bezy. Efekt finalny jest nie tylko smaczny, ale trzeba przyznać, że tort świetnie się prezentuje. Warto umieścić go jeszcze na godzinę w lodówce. A potem można oddać się przyjemności, czyli jedzeniu.

Continue Reading

Poprzedni: Najlepsza kawa – którą wybrać?
Następny: Jakie wyróżniamy główne rodzaje cukru?

Zobacz także

Uwielbiana przez wszystkich – szarlotka, klasyk polskiej kuchni
  • Desery

Uwielbiana przez wszystkich – szarlotka, klasyk polskiej kuchni

admin 27 lipca 2023
Czym cechują się dobre ciasta?
  • Desery

Czym cechują się dobre ciasta?

admin 20 lipca 2023
Idealny tort na przyjęcie w 3 krokach – na to zwróć uwagę!
  • Desery

Idealny tort na przyjęcie w 3 krokach – na to zwróć uwagę!

admin 5 lipca 2023
Przepisy na szybkie ciasta i ciasteczka
  • Desery

Przepisy na szybkie ciasta i ciasteczka

admin 12 września 2022
ciasto kakaowe kakao słodycze
  • Desery
  • Słodycze

Kakaowy Michałek – łatwy przepis na pyszny deser

admin 9 sierpnia 2022
Ciasto truskawkowe
  • Desery

Ciasto truskawkowe na piance

admin 3 lipca 2022

Lista artykułów

Wędliny jako smakowity dodatek na różne okazje
  • Pozostałe

Wędliny jako smakowity dodatek na różne okazje

admin 23 lutego 2025
Wiele osób mogłoby bez problemu wymienić kilka ulubionych potraw, które są w stanie przyrządzić samodzielnie, ale także...
Przeczytaj Read more about Wędliny jako smakowity dodatek na różne okazje
Niezapomniane Słodycze Reklamowe dla Twojego Ślubu z Superslodycze.pl Niezapomniane Słodycze Reklamowe dla Twojego Ślubu z Superslodycze.pl
  • Słodycze

Niezapomniane Słodycze Reklamowe dla Twojego Ślubu z Superslodycze.pl

28 stycznia 2025
Słodycze Reklamowe: Najlepszy Wybór dla Twojej Firmy Słodycze Reklamowe: Najlepszy Wybór dla Twojej Firmy
  • Słodycze

Słodycze Reklamowe: Najlepszy Wybór dla Twojej Firmy

28 stycznia 2025
Pomysły na dania, które łatwo i szybko przygotujesz na domową imprezę dania_na_impreze
  • Kulinaria
  • Pozostałe

Pomysły na dania, które łatwo i szybko przygotujesz na domową imprezę

16 stycznia 2025
Jak wybrać najlepsze sushi? Jak wybrać najlepsze sushi?
  • Pozostałe

Jak wybrać najlepsze sushi?

19 grudnia 2023

Batony

Przepis na pyszne zbożowe batony
  • Batony
  • Zdrowa żywność

Przepis na pyszne zbożowe batony

admin 6 kwietnia 2022
Jakie batony można jeść na diecie? Batony
  • Batony
  • Desery
  • Słodycze

Jakie batony można jeść na diecie?

9 marca 2022

Zdrowa żywność

Wegańskie zamienniki mięsnych dań
  • Zdrowa żywność

Wegańskie zamienniki mięsnych dań

admin 2 lutego 2023
Lepsze wybory dla zdrowia – czym zastąpić problematyczny cukier w diecie? cukier
  • Zdrowa żywność

Lepsze wybory dla zdrowia – czym zastąpić problematyczny cukier w diecie?

9 września 2022

Nie przegap

Wędliny jako smakowity dodatek na różne okazje
  • Pozostałe

Wędliny jako smakowity dodatek na różne okazje

admin 23 lutego 2025
Niezapomniane Słodycze Reklamowe dla Twojego Ślubu z Superslodycze.pl
  • Słodycze

Niezapomniane Słodycze Reklamowe dla Twojego Ślubu z Superslodycze.pl

admin 28 stycznia 2025
Słodycze Reklamowe: Najlepszy Wybór dla Twojej Firmy
  • Słodycze

Słodycze Reklamowe: Najlepszy Wybór dla Twojej Firmy

admin 28 stycznia 2025
dania_na_impreze
  • Kulinaria
  • Pozostałe

Pomysły na dania, które łatwo i szybko przygotujesz na domową imprezę

admin 16 stycznia 2025
Copyright © 2025 All rights reserved.