Cukierki

Ukochane przeze mnie i przez ciebie cukierki

Z pośród smaków wyróżnia się smak słony, smak gorzki, smak kwaśny, smak umami i oczywiście smak słodki. Ten ostatni jest najbardziej popularny na świecie, gdyż posiadają go słodycze, które są uwielbiane przez dzieci, cenione przez młodzież i stanowią jedną z pokus u ludzi dorosłych. Większość populacji świata uwielbia słodycze.
Słodycze są to gotowe produkty spożywcze zazwyczaj o stałej konsystencji. Są barwne i pachnące, lecz niestety najczęściej sztucznie aromatyzowane i sztucznie barwione. Słodycze spożywamy o różnych porach dnia pomiędzy posiłkami. Produkuje się je z cukru, mleka, kakao, bakalii, owoców, wiórek kokosowych, sezamu. Stanowią one dla nas deser lub przekąskę. Spożywane przed nocą są zagrożeniem dla zębów. A zwłaszcza wtedy, gdy są spożywane po umyciu zębów.

Do najbardziej popularnych słodyczy w Polsce i na świecie zaliczają się cukierki.
Cukierki, takim mianem w osiemnastym wieku po raz pierwszy zaczęto w naszym kraju określać te słodycze. Cukierki są słodyczami, które produkuje się ze stężonego roztworu cukru w wodzie lub w mleku, z dodatkiem barwników i aromatów. Dochodzi wtedy do powstania syropu, który jest gotowany aż do osiągnięcia stężenia, albo początku karmelizacji.
Mamy słodycze o różnej konsystencji, różnych kształtach, różnym składzie i różnym sposobie produkcji.
Słodycze posiadają też różne smaki, które są uzależnione od składników. I mamy słodycze posiadające smak słodki, smak miętowy, smak owocowy, smak kwaśny, smak kawowy, smak wieloowocowy, smak kakaowy, smak mleczny. Cukierki posiadają także różne kolory. Niektóre barwniki do produkcji różnych słodyczy wytwarzane są z kolagenu pochodzenia zwierzęcego, czyli białka znajdującego się w skórze i kościach zwierząt. Natomiast barwnikiem służącym do zabarwiania cukierków jest karmin. Jest to organiczny związek chemiczny. Posiada on naturalny ciemnoczerwony barwnik, który pozyskiwany jest z wysuszonych i zmielonych owadów żyjących w Meksyku.

Na półkach sklepowych znajdują się różne rodzaje cukierków. Są landrynki o różnych smakach, cukierki toffi, krówki mleczne, cukierki czekoladowe, draże owocowe, cukierki owocowe nadziewane i nienadziewane, lizaki, dropsy. Cukierki, które spotykamy w sklepie są paczkowane lub niepaczkowane, czyli są luzem i możemy je kupić na tak zwaną wagę.
Cukierki za każdym razem nas kuszą, gdy jesteśmy w sklepie i gdy patrzymy, jak dumnie piętrzą się na półkach sklepowych. Wabią kolorowymi papierkami, pięknymi opakowaniami i smakowicie wyglądającymi obrazkami. Lecz trzeba pamiętać, że cukierki choć są smaczne i czasem posiadają nawet wartości odżywcze, a szczególnie te posiadające owocowe nadzienie, to są także niezdrowe dla naszych zębów. Często spożywane przyczyniają się do powstania próchnicy. Poza tym każdy cukierek posiada kalorie, które wpływają na zwiększenie wagi ciała. Zbyt częste spożywanie cukierków i na dodatek w dużych ilościach jest też niezdrowe dla całego organizmu. Choć glukoza jest potrzebna naszemu organizmowi, jednak w niczym nie trzeba przesadzać.

Powiązane teksty
CukierkiSłodycze

Uzależnienie od cukru - jak z nim walczyć?

Uzależnienie od cukru jest porównywalne z uzależnieniem od alkoholu lub narkotyków. Podczas…
Czytaj dalej