
Zainteresowanie dietą wegańską jest coraz większe. Nie każdy decyduje się na zupełną rezygnację z mięsa oraz produktów odzwierzęcych, ale część osób chętnie próbuje roślinnych zamienników. Warzywne potrawy już nie kojarzą się z mdłymi smakami, a my postaramy się, aby przedstawić Ci nie tylko zdrowe, ale też wyjątkowo apetyczne dania. Odkryj z nami nowe przepisy.
Co zamiast mięsa?
Mięso jest dobrym źródłem białka, ale współczesne hodowle zwierząt pozostawiają wiele do życzenia. Podaje się im hormony, aby szybciej rosły, a także antybiotyki, żeby nie chorowały. W rezultacie otrzymujemy mięso, którego jakość budzi wątpliwości. Jego skład niestety wpływa niekorzystnie na zdrowie człowieka. W trosce o własny organizm oraz środowisko warto przynajmniej częściowo zrezygnować z mięsa i produktów pochodnych. Istnieją dobre zamienniki, które dostarczają potrzebne składniki odżywcze i świetnie smakują. Tofu jest jednym z najpopularniejszych produktów stosowanych przez wegan. Obecnie jest dostępny w wielu sklepach. Nawet kotlety można przyrządzić w wersji wegańskiej, wykorzystując różne warzywa lub kasze. W diecie bezmięsnej powinna znaleźć się fasola i soczewica. Ważna jest różnorodność, aby w codziennym jadłospisie nie zabrakło białka, dobrych tłuszczów oraz witamin i składników mineralnych.
Pasztet warzywny lepszy niż mięsny
Koneserzy pasztetów powinni przynajmniej raz spróbować wersji wegańskiej, na przykład takiej jak nasza: https://uwielbiam.pl/przepis/pasztet-weganski. To doskonały pomysł na co dzień, a także na świąteczny stół. Podstawę przepisu stanowi soczewica, która już w czasach starożytnych służyła jako zamiennik mięsa. Stanowi doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka. Zawiera też błonnik, żelazo i kwas foliowy. Dodaj marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz wyraziste przyprawy, a danie zachwyci nawet gorących zwolenników mięsa.
Falafel – danie z Bliskiego Wschodu
Falafel jest charakterystyczną przekąską wywodzącą się z kuchni Bliskiego Wschodu. Stał się popularny w wielu krajach. Również w Polsce zyskał uznanie przede wszystkim wśród wegetarian oraz wegan. W skrócie można powiedzieć, że jest to kotlet z ciecierzycy o kształcie kulki. Jego przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Z ciecierzycy, cebuli i czosnku przygotowuje się kleistą masę, a następnie formuje kulki wielkości włoskiego orzecha. Smażymy je na głębokim oleju. Szczegółową instrukcję przygotowania znajdziesz tutaj: https://uwielbiam.pl/przepis/falafel. Warto wiedzieć, że ciecierzyca to kolejne znakomite źródło białka. Ponadto dostarcza sporą ilość błonnika, witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, a także A oraz K. Jest też pełna składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i cynku.
Tofu – smaczny zamiennik mięsa i nabiału
Tofu to rodzaj sera wytwarzanego z tzw. mleka sojowego. Może być traktowane jako zamiennik mięsa oraz nabiału. Obfituje w białko, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, potas oraz witaminy C, K, A i z grupy B. Od dawna jest cenione przez mieszkańców Chin, Japonii i innych krajów Dalekiego Wschodu. Charakteryzuje się niską kalorycznością oraz niskim indeksem glikemicznym. Przyrządzone w aromatycznej marynacie potrafi zaskakiwać smakiem. U nas znajdziesz przepis na makaron z tofu: https://uwielbiam.pl/przepis/makaron-z-tofu. To świetne połączenie dla amatorów makaronu i kuchni orientalnej. Takie dodatki jak sezam nadają potrawie wyjątkowy smak.
Kotlety z kaszy – zdrowe i aromatyczne
Kotlety z kaszy gryczanej są zdrowe, a na dodatek można dodawać do nich różne przyprawy oraz dodatki. Będą dobrze smakować z sosem pomidorowym lub grzybowym. Do samych kotletów również warto dodać grzyby. Jak przyrządzić doskonałe kotlety z kaszy gryczanej, dowiesz się z naszego przepisu: https://uwielbiam.pl/przepis/kotlety-z-kaszy-z-grzybami. Zeszklona na maśle cebulka sprawi, że danie będzie bardziej wyraziste. Skorzystaj z naszych porad, a z pewnością jeszcze bardziej polubisz wegańskie potrawy.