Czy wiecie o wpływie kiszonek na zdrowie? Część z nas z pewnością słyszała od dziadków lub rodziców o zakwasie z buraków . Czy słusznie przypisuje mu się tyle dobrych właściwości?
1. Kiszonki a zdrowie
2. Kiszone produkty
3. Kiszone ogórki, kapusta kiszona, zakwas buraczany
4. Wpływ kiszonek na zdrowie – bakterie kwasu mlekowego
Kiszonki a zdrowie
Czy kiszonki są zdrowe? Musimy pamiętać, że żywność poddana kiszeniu jest lżej strawna oraz posiada wysoką wartość odżywczą, w tym dużo witamin, minerałów oraz błonnika. Doskonałym przykładem może być zakwas z buraków, który możemy przygotować sami, albo kupić już gotowy. Jako, że kiszonki mają niską wartość kaloryczną, możemy ich spożyć więcej. Dlatego też produkty kiszone są często składnikiem diet. Kieszenie zwiększa strawność oraz eliminuje z produktów część z substancji niepożądanych, jak choćby tioglikozydy i cyjanki. Zmniejsza się dzięki nim poziom substancji takich jak azotany i kwas szczawiowy.
Kiszone produkty
Kiszone produkty zawierają bakterie kwasu mlekowego, są źródłem witaminy C, witamin z grup B, są bogate w antyoksydanty i składniki mineralne. Do kiszonek, które na co dzień spożywamy zaliczyć możemy:
– zakwas z buraków,
– kiszona kapusta,
– kiszone ogórki,
– kiszone warzywa.
Włączenie kiszonek do naszej diety nie powinno nastręczać problemów, jako, że są to produkty bardzo smaczne. Możemy je także przetwarzać, gotować z nich zupy, bigosy lub stosować jako przekąskę. Warto o nich pamiętać w okresie jesienno-zimowym, ponieważ zwiększają odporność organizmu.
Kiszone ogórki, kapusta kiszona, zakwas buraczany
Kiszoną kapustę, ogórki oraz zakwas możemy zrobić samodzielnie i takie zapewne produkty smakowałyby nam najbardziej. Nie każdy jednak ma tyle czasu, by robić własne przetwory, a przecież chcemy by ich korzystny wpływ podziałał na polepszenie stanu zdrowia. Na szczęście wszelakie kiszonki są dostępne w sklepach, nie ma problemu z ich dostępnością i są równie smaczne, jak te przygotowane przez nas. Takim sklepem jest Biofood zajmujący się sprzedażą żywności ekologicznej. Niebawem przyjdzie jesień, zadbajmy więc o układ odpornościowy. Warto jeść kiszonki i to nie tylko w okresie jesiennym, jedzmy je cały rok, poprawiając tym samym pracę przewodu pokarmowego.
Wpływ kiszonek na zdrowie – bakterie kwasu mlekowego
Bakterie kwasu mlekowego odgrywają dużą rolę w syntetyzowaniu niektórych witamin, jak na przykład witaminy K i witamin z grupy B. Korzystnie wpływają na skórę, paznokcie oraz włosy. Wspomagają i poprawiają pracę jelit i układ odpornościowy. Kiszonki zawierają także silne przeciwutleniacze – witaminy A,C i E, dzięki czemu przeciwdziałają starzeniu się organizmu, wpływają na zdrowy wygląd, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, zapobiegają zakażeniom.
Czy wobec tych wszystkich zalet możemy ich sobie odmówić?